Vrijwilligers van 't Hergebruikertje pauzeren in de opslag die zij aan het ruimen zijn vanwege de rookschade. Foto: Dinès Quist

Vrijwilligers van 't Hergebruikertje pauzeren in de opslag die zij aan het ruimen zijn vanwege de rookschade. Foto: Dinès Quist 

Brand gooit roet in het eten van jubilerende Lichtenvoordese kringloopwinkel

Maatschappij Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Ze hadden zich hun 25-jarig jubileum wel anders voorgesteld. In plaats van een feestelijke activiteit, zijn de vrijwilligers van ‘t Hergebruikertje aan het roet vegen. Op donderdag 25 april sloeg de brand van de naastgelegen kanarievolière, over naar de opslagruimte van de tweedehandswinkel ‘t Hergebruikertje. Hoewel het pand gespaard is gebleven van ernstige brandschade, is de rook en roetschade aanzienlijk. 

Door Dinès Quist

“De hele voorraad die in de opslag staat moet vernietigd worden. Alle meubels ruiken naar rook, dat krijg je er niet meer uit” vertelt bestuurslid Rinus te Kronnie. In de opslagruimte is de rookgeur enorm en ziet de hoek waar de brand naar binnen sloeg zwart van het roet. “We zijn met man en macht aan het werk om de opslag leeg te halen. Heel jammer want de meubels waren bedoeld voor de kringloopwinkel van onze partner Zoltán Dani in het Roemeense Salárd, die van de opbrengst de wijkverpleging bekostigt en dagelijks een warme maaltijd voor mensen die daar zelf niet in kunnen voorzien.”

Voorraad vernietigd
De spullen die in de opslag staan zijn onbruikbaar geworden. In de overige vertrekken hangt eveneens een brandlucht. Vrijwilligers zijn bezig elk artikel in de winkel stuk voor stuk te reinigen. “De rookgeur gaat in de vezels zitten van spullen die maar enigszins ruw of poreus zijn. Een professioneel schoonmaakteam zal de vloeren en wanden grondig reinigen. We hopen op korte termijn weer open te kunnen.” In de opslag zijn vier van de 25 vrijwilligers bezig om alle meubels uit de opslag te halen, ze gooien deze in een grote container van Remondis. Remondis haalt wekelijks de tweedehands huisraad op afroep bij de mensen thuis op en brengt de spullen naar ‘t Hergebruikertje.

Opbrengst voor goede doelen
De opbrengst van de tweedehands spullen gaat naar goed doel-projecten. Dat was 25 jaar geleden ook het doel van de oprichting van de winkel. Rinus is één van de oprichters van ’t Hergebruikertje en vertelt: “Eind negentiger jaren introduceerde de gemeente een systeem van afvalinzameling waarbij kringloopspullen apart moesten worden ingezameld. Remondis (toen nog Dusseldorp geheten, red.) kreeg de opdracht en zocht een vrijwilligersgroep die in Oost-Europa spullen een tweede leven kon geven of door verkoop met het geld diverse nuttige projecten financieren.

Projecten in Oost Europa
Die vrijwilligersgroep werd gevonden bij de Johanneskerk. De leden daarvan ontdekten dat in Hongarije, na de val van het IJzeren Gordijn, er aan veel dingen behoefte was. De contacten verliepen echter steeds moeizamer. “De vrijwilligersgroep werd opgedoekt, we gingen op verkenning in Roemenië en richtten de Stichting Oost Europa Hulp Lichtenvoorde op. We begonnen in Lievelde met een opslag en winkel en sinds januari ‘22 zitten we aan de Varsseveldseweg in Lichtenvoorde. De verkoop is sindsdien flink omhoog gegaan. Met de opbrengst zetten we projecten op in Roemenië. Zo’n vijftien vrachtwagens met tweedehands spullen reizen jaarlijks af naar Salárd. Ook proberen we daarnaast met geld voor noodhulp wat te doen aan de ellende in Oekraïne, al blijft het een druppel op een gloeiende plaat,” besluit Rinus.


www.soehl.nl

Facebook: Hergebruikertje

Het ruikt naar rook in de winkel van 't Hergerbuikertje. Foto: Dinès Quist
Vrijwilligers van 't Hergebruikertje pauzeren in de opslag die zij aan het ruimen zijn vanwege de rookschade. Foto: Dinès Quist
Hoek van de opslag van 't Hergebruikertje, waar de brand naar binnen sloeg.  Foto: Dinès Quist

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant