Nadia Zerouali helpt bij het serveren  van de Vrijheidssoep. foto Lineke Voltman
Nadia Zerouali helpt bij het serveren van de Vrijheidssoep. foto Lineke Voltman

Vrijheidssoep ter viering van de bevrijding

Maatschappij

WINTERSWIJK- Meer dan honderd gasten gingen zondag 5 mei aan tafel in het gemeentekantoor voor de Vrijheidsmaaltijd om te vieren dat we in Nederland vrij kunnen leven. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken, naar elkaars verhalen luisteren en elkaar beter leren kennen 

Door Lineke Voltman

Het recept van de Vrijheidsmaaltijd, een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, is dit jaar van chef-kok Nick Toet. Bekende voorgangers zijn Yvette van Boven, Nadia Zerouali en London Loy. Toet heeft gekozen voor een tomatensoep, gebaseerd op een oud recept van zijn grootmoeder, waar hij een Aziatische touch aan toevoegde met Koreaanse chilivlokken, Japanse miso en bosui. 

Bijzonder Gewoon 
“De koks van restaurant Bijzonder Gewoon hebben de soep gemaakt,“ vertelt de Winterswijkse kok Nadia Zerouali. Zij is een van de organisatoren van de Vrijheidsmaaltijd. “Ze hebben de hele week de soep al op de kaart gehad en ook voor ons hebben ze vandaag gekookt. De soep is ook te koop in blikken en het recept staat op de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ik hoop dat het in Winterswijk een traditie wordt dat we op 5 mei met elkaar de Vrijheidssoep eten.”

Lezing over Max van Dam
Voorafgaand aan de Vrijheidsmaaltijd was er een lezing van kunsthistoricus Frederieke Jeletich-Visser over het leven van de kunstenaar Max van Dam, die in 1910 in Winterswijk is geboren en tijdens de oorlog in Sobibor in 1943 is overleden. “Ik maakte voor het eerst kennis met het werk van Max van Dam in 2018 toen ik gevraagd werd een tentoonstelling van zijn werk te maken in Polen. Ik raakte gefascineerd door zijn verhaal en vroeg me af of er nog meer werk van hem zou bestaan. Uiteindelijk zijn er nu meer dan 700 werken bekend zowel in musea als in particulier bezit. Ik wilde enkele van zijn werken en zijn levensverhaal vastleggen in een boek en dat is vorig jaar september verschenen onder de titel ‘Vastberaden en Veelbelovend’.”

De Vrijheidsmaaltijd is georganiseerd in samenwerking met Gemeente Winterswijk, de Bibliotheek Oost-Achterhoek, Nadia Zerouali Foodcommunicatie, Rijnbrink, Bijzonder Gewoon. Muziekvereniging Excelsior verzorgde de muzikale omlijsting.

Muzikanten van Excelsior zorgen voor de muzikale omlijsting. Foto: Lineke Voltman
Nadia Zerouali en Frederieke Jeletich ontvangen van kinderburgemeester Josua Beijers een borrelplank. Foto Lineke Voltman
Er was veel belangstelling voor de bijeenkomst in het Gemeentekantoor. Foto: Lineke Voltman
Het boek 'Vastberaden en Veelbelovend' van Frederieke Jeletich was tijdens deze bijeenkomst ook te koop. Foto: Lineke Voltman
Frederieke Jeletich tijdens haar lezing over Max van Dam. Foto: Lineke Voltman
Kinderburgemeester Josua Beijers leest het gedicht 'Vandaag en morgen' voor. Foto Lineke Voltman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant